جوایز
- کلیک ها: 1163
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و تنوع آب و هوایی، زیستگاه متنوعی برای انواع پرندگان است. تاکنون بیش از ۵۵۰ گونه پرنده در ایران شناسایی شده است که برخی از آنها مهاجر و برخی دیگر بومی هستند.
در زیر به برخی از پرندگان مشهور ایران اشاره میکنیم:
پرندگان شکاری: عقاب طلایی، شاهین، بحری، کورکور، سارگپه، شاهبوف، جغد
پرندگان آبزی: فلامینگو، پلیکان، حواصیل، اگرت، مرغابی، غاز، قو، کاکایی، پرستو دریایی
پرندگان خشکیزی: کبک، تیهو، بلدرچین، قرقاول، کبوتر، یاکریم، فاخته، هدهد، دارکوب، چرخریسک، سسک، توکا، گنجشک، فنچ
پرندگان مهاجر: درنای سیبری، عقاب دریایی پالاس، اردک مرمری، بوتیمار بزرگ
ایران همچنین دارای مناطق حفاظتشده بسیاری است که به حفظ و حمایت از پرندگان کمک میکنند. برخی از این مناطق عبارتند از:
تالابهای بینالمللی: تالاب انزلی، تالاب میقان، تالاب شادگان
پارکهای ملی: پارک ملی گلستان، پارک ملی کویر، پارک ملی توران
پناهگاههای حیات وحش: پناهگاه حیات وحش میاندشت، پناهگاه حیات وحش دشت ارژن
آنچه امروز حیات انسان و موجودات را تهدید می نماید عدم شناخت واقعی از محیط و استفاده بیش از حد از آن است ، این دو عامل اصلی ؛ منابع زیست محیطی که عبارتند از آب ، هوا ، خاک ، جنگل ، مرتع و حیات وحش را به نابودی کشانده است . انگیزه های سود جویی ، تنوع طلبی و جمال پرستی بعضی انسانها به اندازه ای ست که با دخالت در این مجموعه که همچون زنجیر به هم پیوسته بوده و تغییر در هر یک از مظاهر آن مالا منجر به دگرگونی در عوامل دیگری می گردد و تعادل آنرا برهم می زند ، امروزه به حدی رسیده است که عرصه را بر خود انسان بیش از هر موجود دیگری تنگ تر و سلامت و حیات خویش را نیز به خطر انداخته است .
پیشرفت تکنولوژی و تفنن گرایی و ده ها عامل دیگر ، دست به دست هم داده ، محیط زیست را به تباهی و فساد کشانیده است، از طرفی همانگونه که اشاره شد ارزش هر چیز در عالم هستی به شناخت آن است و تا زمانیکه این شناسایی صورت نگرفته و خواص و اثرات آن معلوم نباشد ارزش و اهمیت آن هم واضح نبوده و چگونگی حفظ و حراست آن نیز نامعلوم خواد بود .
از این روی تصمیم گرفتم به معرفی قسمتی از حیات وحش سزمین ایران (پرندگان ایران) در قالب یک وب سایت بپردازم، این وب سایت در بهمن ماه سال 1386 به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است، باشد که بدین وسیله گام کوچکی در راه شناخت پیرامونمان گذارده باشم.!
با سپاس اکبر نعمتی
منابع استفاده شده در این وب سایت:
1. کتاب پرندگان ایران تالیف دکتر جمشید منصوری
2. کتاب پرندگان خاورمیانه
3.کتاب Birdlife
4. کتاب Collins Bird Guide
5. وب سایت ویکی پدیا
غواص سانان، 5 گونه دارد که دو گونه آن در ایران یافت می شود. غواص ها از کشیم ها بزرگترند و با زندگی در آب کاملا خو گرفته اند .این تیره، پاهایی نسبتا قوی دارند، که در قسمت عقب سطح شکمی قرار دارد و سه انگشت جنوبی پا نیز پرده دار است. این ویژگی سبب می شود که پرنده به راحتی در آب شنا کرده و غوطه بخورد. در هنگام استراحت ،سرش موازی بدن قرار می گیرد. اما در پرواز، سرو پاها کشیده وب یرون از بدن، که اندگی قوز دارد، قرار دارند. در هنگام برخاستن از آب ، ابتدا مسافتی را می دود و سپس به پرواز در می آید. این تیره دمی کوتاه و نوک تیز؛ بال های نسبتا کشیده ای دارند. نر و ماده همشکل اند. تغذیه شان عمدتا از ماهی است ، اما از سخت پوستان؛ نرم تنان و حشرات نیز تغذیه می کنند. غواصیان در سواحل آبهای شیرین و حاشیه ی باتلاق ها تولید مثل می کنند وتنها در این هنگام است که سر وصدا دارند.
ادامه مطلب: راسته غواص-gaviiformes
کشیم سانان پرندگانی آبزی هستند با بالهای کوچک و نوک تیز مانند غواص ها پاهایشان در انتهای بدن و مناسب برای شنا و غوطه ور شدن است که غالبا طرز فرار کشیم در مواجهه با خطر نیز هست . کمتر پرواز میکنند ولی پروازشان محکم و سریع است . کوچکی دم آنها را بی دم می نمایاند . نوک تیز و قلمی دارند . دارای پرهای پر پشت و ابریشم مانند هستند . نر و ماده هم شکل اند . غذای اصلی آنها ماهی . سخت پوست و نرم تن است . در آبهای سواحل شمالی دیده می شوند .
Product | |
---|---|
Marble Chair | Maximum weight of the package: 7 kg |
ادامه مطلب: راسته کشیم-podicipediformes
از تيره غواصيان 2 گونه در ايران يافت ميشود. اين پرندگان شناگر پاهایی نسبتا قوی دارند، که در قسمت عقب سطح شکمی قرار دارد و سه انگشت جنوبی پا نیز پردهدار است و این ویژگی سبب میشود که پرنده به راحتی در زير آب شنا کرده و غوطه بخورد. بالهای آنها نسبتاً کوچک، نوکتیز و دمی کوتاه و مشخص دارند که در پرواز پاهایشان از حد دم تجاوز میکند. نر و ماده آنها همشکلاند. پرندگان اين تيره با جثه بزرگتر و منقار نوکتیز از كشيمها مشخص ميشوند. تغذيه غواصيان عمدتاً از ماهی، و نيز از سخت پوستان، نرمتنان و حشرات است. غواصیان در سواحل آبهای شیرین و حاشیهی باتلاقو بر روي زمين آشيانه ساخته و تولید مثل میکنند و تنها در این هنگام است که از آب به ساحل ميآيند و سر و صدا دارند. هنگام پرواز قوز میکنند و سر خود را اندکی پایینتر از سطح بدن نگهميدارند، سریع و مدام بالمیزنند. معمولا در سطح آبهای باز فعالیت دارند و فقط به منظور زاد و ولد به ساحل میآیند. بالهای آنها نسبتا کوچک و نوکتیز است، هنگام پرواز قوز میکنند و سر خود را اندکی پایینتر از سطح بدن نگه میدارند، سریع و مدام بال میزنند، دمی کوتاه و مشخص دارند که در پرواز پاهایشان از حد دم تجاوز میکند. نر و ماده آنها همشکل است، روی زمین آشیانه میسازند. غذای عمده آنها ماهی است، از سختپوستان، نرمتنان و حشرات نیز تغذیه میکنند. تيره غواصیان 5 گونه دارد كه 2 گونه آن در ايران يافت میشود. غواص گلو سرخ (Gavia stella) و غواص گلو سياه (Gavia arctica). غواصيان در فصول جوجهآوری يعنی بهار و زمستان تغيير رنگ دارند. غواص گلو سرخ، كوچكترين گونه در بين غواصهاست. اين پرنده در فصل توليدمثل با لكه قرمز بلوطی در جلوی گلو و نيز بالا گرفتن سر و منقارش قابل شناسایی است. غواصها را میبايست در آبهای عميق و شور شمال ايران نظير دريای خزر جستجو کرد.
ادامه مطلب: تیره غواص (Family Gaviidae)