نوشته شده توسط پرندگان ایران. ارسال شده در عمومی
چند درصد از ایرانی ها می دانند که هما، پرنده ای که نقش آن بارها در سرستون های تخت جمشید بکار رفته و نامش در اشعار بزرگان ادب پارسی تکرار شده، چه نوع موجودی است؟!
حدود 45 سال پیش آقای ادوارد زهرابیان نقش هما را به عنوان آرم هواپیمایی ملی ایران طراحی کرد، اما سابقه نام هما باز می گردد به نوشته های گریشمن!
با این وجود، حقیقتا چند درصد از ایرانی ها می دانند که هما؛ پرنده ای که نقش آن بارها و بارها در سرستون های تخت جمشید به کار رفته و نام آن بارها و بارها در اشعار بزرگان ادب پارسی تکرار شده، چه نوع موجودی است؟! موجودی که از دیرباز در باورهای مردم این سرزمین نشانه خوشبختی و سعادت انسان های پاک نهاد آریایی بوده. این پرنده نه تنها در ایران باستان بلکه در اساطیر مصر و یونان نیز صاحب کرامت است.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط آرش نور آقایی. ارسال شده در عمومی
آن ها از دیدن پرنده ها و تماشای محیط پیرامونشان لذت می برند. دیدار پرنده ها در زیست گاه طبیعی و شرایط عادی، برای آن
ها شعفی عمیق را به همراه دارد.به این دسته از گردشگران می گویند پرنده نگر.
آن ها دوربین و تلسكوپشان را بر می دارند و به دل طبیعت می روند تا پرنده ها را در میان شاخسار درختان و یا لابه لای بلندی تپه ها و یا در حال پرواز بر فراز آسمان ببینند. آن ها از پرنده ها عكس می گیرند و نقاشی می كنند و می روند.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط ترور بیر(Trevor Beer) مشاور امور زیست محیطی و حیات وحش. ارسال شده در عمومی
نحوه مهاجرت پرندگان برای سالها یکی از رازهای پیش روی محققان بوده است. اگر چه دانشمندان با استفاده از یافته های خود
تاکنون، مشخص کرده اند که این پرندگان با کمک میدان مغناطیسی زمین در طی مهاجرت های طولانی جهت یابی می کنند، اما نحوه این عملکرد هنوز به طور کامل مشخص نشده است.
گروهی از محققان، اخیراً اعلام کرده اند این راهنمایی طبیعی بر اثر تأثیر میدان مغناطیسی زمین بر روی ترشحات شیمیایی درون بدن پرندگان به وجود می آید، بدینگونه که در مکان های مختلف بر اساس جهت خطوط میدان مغناطیسی و شدت آن، میزان متفاوتی از یک ماده شیمیایی در بدن پرندگان آزاد می شود که این میزان ترشح، جهت گیری آنها را تعیین می کند، تحقیقات بر روی این موضوع همچنان ادامه دارد.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط پرندگان ایران. ارسال شده در عمومی
عکاسی از پرندگان شاید به دلیل کوچک و متحرک بودن، پرواز شاخه به شاخه و نشستن آن ها در مناطق کم نور از سخت ترین نوع عکاسی به شمار برود. پیش از ارایه نکاتی برای فرا گرفتن عکاسی از پرندگان باید بگوییم که داشتن صبر و حوصله حرف اول را در چنین عکاسی می زند.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط پرندگان ایران. ارسال شده در عمومی
در سال ۱۸۶۱ میلادی فسیلی از جانوری به اندازه ی کلاغ را یک کارگر معدن لا به لای سنگ های آهک در منطقه ی باواریای آلمان پیدا کرد. آرواره ی فسیل شده ی آن جانور ناشناخته به آرواره ی خزندگان شباهت داشت و اگر آثاری از پر در
آن فسیل دیده نمی شد، با در نظر گرفتن آرواره ی منقار مانند اما مجهز به دندان های استخوانی، پنجه های دارای چنگال و دم استخوانی و درازش، آن را در گروه خزندگان نابود شده جای می دادند. اما آن فسیل را آرکئوپتریکس لیتوگرافیکا نام نهادند و آن را نیای پرندگان امروزی دانستند که نزدیک ۱۷۰ میلیون سال پیش می زیسته است.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط بنفشه ابوطالبی. ارسال شده در عمومی

آواز پرندگان
همه ما از شنیدن آواز پرندگان لذت می بریم، اما آنها برای زیبایی نمی خوانند. آواز از نظر آنها وسیله ای برای انتقال پیام و برقراری ارتباط است. پرنده سعی می کند در این کار مهارت کسب کند تا پیام خود را بهتر برساند
پرنده ها در هر محیطی که باشند، صدای آنها به گوش می رسد. آنها آواز خود را طوری تغییر می دهند که در محیط زندگیشان به خوبی شنیده شود. آواز یک پرنده میزان قدرت، سلامت و هوشیاری او را نشان می دهد، چون خواندن به انرژی نیاز دارد. تنها پرندگان قوی می توانند آوازی بلند و مداوم بخوانند و در عین حال مراقب باشند که طعمه درندگان نشوند. به نظر می رسد که بلندترین آواز جهان پرندگان متعلق به مرغ شاخه نشین Superb Lyrebird باشد. آواز بوتیمار هم یکی از بلندترین آوازهاست. علاوه بر این صدای بوتیمار تا فاصله زیادی از محل سکونت او شنیده میشود. بوتیمار شب و روز آواز می خواند به این امید که یک ماده به قلمرو او بیاید.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط اکبر نعمتی. ارسال شده در عمومی

ده نکته برای شروع پرنده نگری
به دنیای شگفت انگیز پرندگان و پرنده نگری خوش آمدید!
اگر شما علاقمند اید که پرندگان اطراف منزلتان را ببینید و یا تمایل دارید دور دنیا را مسافرت کنید تا تمامی 10،000 گونه پرندگان را مشاهده کنید این ده نکته را برای شروع حتما به خاطر داشته باشید:
نکته اول:
شما یک راهنما برای مکانی که می خواهید پرنده را مشاهده کنید داشته باشید که یک کتاب راهنما است با تصاویری از پرندگان و نکاتی برای شناسایی آنها. در ایران در حال حاضر بهترین کتاب موجود کتاب پرندگان خاورمیانه می باشد که البته به زبان انگلیسی است. البته کتاب پرندگان ایران انتشارات محیط زیست هم هست که البته نایاب است.
هنگامی که با پرندگان اطراف خانه و شهر خود آشنا شدید می توانید از سایر کتابها نیز بهره بگیرید.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط بنفشه ابوطالبی. ارسال شده در عمومی
از نظر اکولوژی، قریب سه چهارم سطح ایران نیمه خشک تا خشک محسوب میشود که شامل کوهستانهای با گیاهان کم و پراکنده، استپهای خشک و بیابانها است. این مناطق خشک وسیع بخشی از یک کمربند بیابانی بزرگ را تشکیل میدهد که از صحرای آفریقا شروع شده، به سمت مشرق تا ماوراء قفقاز، افغانستان و آسیای مرکزی ادامه پیدا میکند. در نتیجه فون پرندگان قسمت بزرگی از ایران متشکل از گونههای بیابان دوست میباشد که بسیاری از آنها در سراسر کمربند بیابانی مذکور یافت میشوند. از بین این گونهها میتوان «دودک»، «هوبره»، «کوکر خالدار» ، «چکاوک هدهدی» و «سهرهی صورتی» را نام برد. البته باید در نظر داشت که در نواحی خشک و بیابانی رویهمرفته تعداد گونهها خیلی محدود است. در حقیقت تنها 45 گونه از پرندگانی که در ایران زادو ولد میکنند مختص اینگونه نواحی گرم و خشک هستند. با وجود این کشور ایران به نسبت مساحتش دارای فون پرندگان غنی و شایان توجهی است، زیرا طبق اطلاعات و قرائن موجود بیش از 350 گونه پرنده در این کشور زادو ولد میکنند. این تنوع قابل ملاحظه به علت موقعیت جغرافیائی خاص ایران در بین چند منطقهی «زیست جغرافیائی» مهم است که هر یک از آنها پرندگانی مخصوص به خود دارند.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط بنفشه ابوطالبی. ارسال شده در عمومی
بسیاری از اشخاص با وجود آنكه به پرندگان علاقه و دلبستگی دارند، صرفاً به این دلیل كه به قول خودشان «نمیتوانند یك چكاوك را از یك گنجشك تشخیص دهند» از پیگیری در امر شناسائی و مطالعه دقیق پرندگان خودداری میورزند. گروهی دیگر ظاهراً از نامها و اصطلاحات نامأنوس مربوط به پرندگان ترس دارند، ولی لذت بردن از عالم پرندگان، چه به طور مداوم و چه گهگاه، نه معلومات وسیع میخواهد و نه تخصص دانشگاهی. همان كسانی كه ادعا میكنند تفاوت چكاوك را با گنجشك نمیدانند، مسلماً كلاغ، كبوتر، اردك، جغد و بسیار از پرندگان مربوط به خانوادههای گوناگون را میشناسند و در حقیقت ندانسته راه درازی را در زمینة شناخت پرندگان پیمودهاند.
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل
نوشته شده توسط بنفشه ابوطالبی. ارسال شده در عمومی
در ایران از ۵۱۷ گونه پرنده ، ۳۴۰ گونه یعنی حدود ۷۰ درصدشان مهاجرند. براساس برآوردی که در ۴۵ سال پیش انجام شده ، جمعیت پرندگان مهاجر ایران ۱۲ میلیون بوده است
آن زمان شکار این پرندگان بخش مهمی از اقتصاد مردم استان های شمالی را تشکیل می داده است و همان زمان برآورد شده که هر سال حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار پرنده شکار می شده است
این شکار بی رویه باعث کاهش تاسف آوری در تعداد پرندگان آبچر شده است. به یقین این تعداد پرنده مهاجر و در کل چنین مهاجرت عظیم و گستردهای که پرندگان را از سیبری و نواحی سرد شمالی راهی زیستگاه ها و تالاب های ایران می کند ، نیازمند توجه خاص و ویژه مسوولان و مردم خواهد بود
ادامه مطلب
چاپ
ایمیل