شنبه, 14 ارديبهشت 1387 01:31

بلبل خرما

Written by
Rate this item
(40 votes)
بلبل خرما - 4.2 out of 5 based on 40 votes
بلبل خرما
بلبل خرما


قدری از بلبل بزرگتر است و اندازه آن از نوک تا سر دم به 18تا ۸ سانتیمتر می رسد. نر و ماده همشکل .  از سر و گلوی سیاه با لکه بزرگ سفید در ناحیه گونه ، سطح پشتی قهوه‌ای روشن ، سطح شکمی خاکستری چرک ، پوشپرهای زیر دمی زرد نارنجی و دم سیاه با نوک سفید . روی سر اثری از کاکل دارد ، پرنده ای است آشنا و پر سروصدا ، معمولا جفت جفت و یا به صورت دسته‌های کوچک دیده می شود . پرنده جوان سر قهوه ای رنگ دارد .
از قدرت چندانی برای پرواز برخوردار نیست و تنها می تواند زمانی کوتاه را به پرد بر عکس گنجشک٫ خیسی بالهایش موجب سلب قدرت پرواز ش می گردد.. در نتیجه باید مدتی صبر کند تا پرهایش کاملا خشک شود. هنگام استراحت مانند مرغان خانگی روی یک پا می ایستد و پای دیگرش را به دور شاخه ای مناسب قلاب می کند. محل زیست آن اغلب باغات و نخلستان ها و جاهای پر درخت است گاهی هم در نقاط کم درخت دیده می شود. غذای اصلی آن همچنان که از نامش بر میآید بیشتر میوه درخت خرما و سایر میوه هاست.


نام انگلیسی : White-eared Bulbul

نام فرانسوی : Bulbul a oreillons blancs

نام لاتین : Pyclonotus Leucotis


چطور پیدایش کنیم:

قدری از بلبل بزرگتر است و اندازه آن از نوک تا سر دم به 18تا ۸ سانتیمتر می رسد. نر و ماده همشکل .  از سر و گلوی سیاه با لکه بزرگ سفید در ناحیه گونه ، سطح پشتی قهوه‌ای روشن ، سطح شکمی خاکستری چرک ، پوشپرهای زیر دمی زرد نارنجی و دم سیاه با نوک سفید . روی سر اثری از کاکل دارد ، پرنده ای است آشنا و پر سروصدا ، معمولا جفت جفت و یا به صورت دسته‌های کوچک دیده می شود . پرنده جوان سر قهوه ای رنگ دارد .

 

بلبل خرما
بلبل خرما

 


از قدرت چندانی برای پرواز برخوردار نیست و تنها می تواند زمانی کوتاه را به پرد بر عکس گنجشک٫ خیسی بالهایش موجب سلب قدرت پرواز ش می گردد.. در نتیجه باید مدتی صبر کند تا پرهایش کاملا خشک شود. هنگام استراحت مانند مرغان خانگی روی یک پا می ایستد و پای دیگرش را به دور شاخه ای مناسب قلاب می کند. محل زیست آن اغلب باغات و نخلستان ها و جاهای پر درخت است گاهی هم در نقاط کم درخت دیده می شود. غذای اصلی آن همچنان که از نامش بر میآید بیشتر میوه درخت خرما و سایر میوه هاست. در لیست غذای او حشرات و ملخ ها و کرم نیز جایگاه ویژه ای دارد . لانه اش را اغلب بر روی شاخه درختان موجود می سازد. تولید مثل آنها در اواسط ماه های اردیبهشت و خرداد صورت می گیرد. بلبل ماده پس از اتمام کار لانه سازی دو یا سه عدد تخم می گذارد و پرنده نر و ماده به نوبت 14 تا 15 روز روی تخم می خوابد و سپس والدین جوجه ها را با کرم ها تغذیه می کنند که بین 250 تا 300 کرم در روز برای دو جوجه می آورند . بعد از 15 روز جوجه ها آشیانه را ترک می کنند . تغذیه جوجه ها تا زمان پرواز که یک ماهی به طول می انجامد بر عهده والدین است.بلبل خرما از جمله آفات درخت خرما محسوب می شود زیرا شهد خرماهای رسیده را می خورد و در نتیجه آن خرماها یا می ریزد و یا یا حشرات در آن تخم می گذارند وقوع این امر موجب خسارت عمده ای می شود. بلبل خرما را بعضا به جهت آواز خوانی و انس گرفتن سریع با محیط خانه و انسان ٫ دست آموز و نگهداری می کنند. این پرنده چنانچه محیط امنی برایش فراهم شود می تواند در خانه لانه سازی و تولید مثل نماید.

 

بلبل خرما
بلبل خرما

 

زیستگاه :

این پرنده در درختان و بوته ها و مخصوصاً تمشک زارها و باغ ها ی خرما و در نزدیکی و یا در درختان داخل مناطق مسکونی به سر برده و روی بوته ها و درختان آشیانه می سازد
بلبل خرما از انواع میوه ها تغذیه می نماید و علاقه زیادی به خوردن خرما دارد .  از جمله میوه های مورد علاقه این پرنده انگور و سیب است.

 

بلبل خرما
بلبل خرما

 

صدای پرنده:

صدای این پرنده آهنگین و با ملودیهای زیبا شنیده می شود . "pit-pit-pit-pit" "whee-too-too"

پراکندگی :

بلبل خرما٫ که در محل بلبلی نامیده می شود از جمله پرندگان شاخه نشین بومی مناطق جنوبی کشور بخصوص نقاط گرمسیری جنوب است. پراکنگی آن از بلوچستان تا کرمان و هرمزگان و بوشهر و فارس و تا حدودی به مناطق معتدل تر نیز ادامه دارد
طی چندسال اخیر تعداد بلبل خرما در تهران افزایش یافته، این در حالى است که این پرنده ، پرنده خاص جنوب است .

Additional Info

  • Scientific Name: Pyclonotus leucotis
  • SN: Pyclonotus-leucotis
Read 43657 times Last modified on جمعه, 15 ارديبهشت 1391 09:45

همکاران ما

Arthur Morris/www.BIRDSASART-blog.com     

  دانشنامه پرندگان ایران برنده تندیس طلایی بهترین سایت علمی ایران